NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Čestitka nadbiskupa Puljića u povodu visokih obljetnica Hrvatskoga radija i televizije
Želim uspješno ostvarenje programskih sadržaja u vidu svekolikog ljudskog napretka prožetog duhom etike i evanđeoskih vrednota. Čestitke svim djelatnicima Hrvatskog radija i televizije.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je čestitke v. d. ravnatelju Hrvatske radiotelevizije Siniši Kovačiću u povodu visokih obljetnica, 90 godina djelovanja Hrvatskog radija i 60 godina Hrvatske televizije. „Želim uspješno ostvarenje programskih sadržaja u vidu svekolikog ljudskog napretka prožetog duhom etike i evanđeoskih vrednota. Čestitke svim djelatnicima Hrvatskog radija i televizije. Koristim prigodu čestitati Vam, poštovani gospodine Kovačiću, na ukazanom povjerenju v.d. ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, kao i na kratkom i sržnom opisu programskog sadržaja 'neovisnog javnog medijskog servisa Hrvatske radiotelevizije'. Lijepo je pročitati u Vašem pismu kako Hrvatska radiotelevizija radom i programskim sadržajima ima 'obvezu informirati javnost o radu državnih i javnih institucija te svim temama bitnima za Republiku Hrvatsku i društvo u cijelosti, kao i čuvati nacionalni identitet, jezik i kulturu, poticati razvoj civilnog društva i demokracije, promicati snošljivost i poštivanje različitosti, podržavati poduzetništvo te poticati solidarnost i humanost'", istaknuo je nadbiskup Puljić u čestitki ravnatelju Kovačiću.

Nadbiskup je istaknuo da „Katolička Crkva poklanja osobitu pozornost medijima koje je na Drugom vatikanskom saboru nazvala 'čudesnim i zapanjujućim izumom tehnike'. Prema crkvenom učenju, obavijesna sredstva, posebice televizija, imaju važnu ulogu u 'stvaranju mentaliteta i ljudskog napretka prožetog duhom etike i evanđeoskih vrednota'. Pastoralna instrukcija o sredstvima društvene komunikacije 'Zajedništvo i napredak' kaže kako je njihov cilj 'stvarati zajedništva u obitelji, društvu i narodu, kao i na međunarodnim razinama te promicati svekoliki napredak u svijetu'. A kad se postignu ta dva cilja, zajedništvo i napredak, brže će se ostvarivati i one druge vrednote kao što su 'pravda i mir, sloboda i dostojanstvo, uzajamno pomaganje i solidarnost, ljubav i zajedništvo'". Nadbiskup Puljić zahvalio je ravnatelju Kovačiću na pozivu da sudjeluje na svečanoj akademiji u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u nedjelju 15. svibnja, na čemu ne može sudjelovati zbog pastoralnih obveza. Uime HBK na akademiji će sudjelovati zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski i generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured