NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Zaređen novi gospićko senjski biskup o. Zdenko Križić
Glavni zareditelj bio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a suzareditelji riječki nadbiskup i metropolita Ivan Devčić i apostolski administrator dosadašnji gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

O. Zdenko Križić zaređen je za novoga gospićko senjskog biskupa u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću u srijedu 25. svibnja 2016. Bilo je to prvo biskupsko ređenje u gospićkoj prvostolnici. Glavni zareditelj bio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a suzareditelji riječki nadbiskup i metropolita Ivan Devčić i apostolski administrator dosadašnji gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Prezbiteri pratitelji novoga biskupa bili su o. Jakov Mamić i mons. Mile Čančar, rektor gospićke katedrale. Na misi su koncelebrirali vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljć, apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D'Errico, hrvatski nad/biskupi na čelu s predsjednikom HBK zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem te biskupi iz BiH i inozemstva. Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor Sv. Cecilije, a voditelj je bio vlč. Josip Šimatović uz orguljsku pratnju Karle Tripalo. Euharistijskom slavlju prisustvovali su i predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar Kitarović g. Nikica Valentić, te predstavnici županijskih, gradskih i općinskih vlasti.

Nakon službe riječi, mons. D'Errico pročitao je Apostolski nalog (Papinu bulu) o imenovanju mons. Zdenka Križića novim gospićko-senjskim biskupom. U buli potpisanoj 4. travnja 2016. godine, Papa je izrazio želju da novoimenovani biskup Križić povjerene vjernike napasa riječju, a iznad svega primjerima dobrih djela, nastojeći poput Božanskog Učitelja prije činiti nego poučavati (usp Dj 1,1).

Prigodnu homiliju izrekao je kardinal Bozanić, koji je na početku kazao kako maloprije otpjevan himan O dođi, Stvorče, Duše Svet, te pročitan Apostolski nalog zorno očituju što je to Crkva, utemeljena na zaglavnom kamenu Isusu Kristu, vođena Petrom naših dana, papom Franjom. Ističući da se prvi put slavi biskupsko ređenje u gospićkoj katedrali, kardinal je rekao kako nam sve ovo što slavimo i doživljavamo daje jače shvatiti i osjetiti što to znači biti ucijepljen u veliko otajstvo, u tu ljubav Isusovu za njegovu Zaručnicu, za Crkvu. Osvrnuo se na riječi koje je na svojoj posljednjoj generalnoj audijenciji 27. veljače 2013. godine izrekao papa Benedikt XVI, govoreći da je jedino Dobri Pastir onaj koji vodi i usmjerava svoju Crkvu. "Ova biskupijska Crkva gospićko-senjska", nastavio je, "nije ni Milina ni Zdenkova, nije ni naša, ona je prije svega Gospodinova. Mjera novosti biskupske službe je uvijek i samo u vjernosti Kristu i njegovoj Radosnoj vijesti te apostolskoj predaji" – kazao je kardinal Bozanić. Izrazivši novoimenovanom biskupu svoju molitvenu blizinu i zajedništvo, kardinal je naglasio kako je jedan od prvotnih dojmova novoga biskupa da ga, od imenovanja pa nadalje, toliki u njegovoj biskupiji, kao i oni izvan nje, promatraju, govore o njemu, iščekuju što će učiniti. Ipak, smatra kardinal, važnije od toga je spoznaja da ga njegova Crkva nosi molitvom. "Od danas pa ubuduće, u vremenu što ti ga Bog podari, neće biti dana da netko ne moli za tebe, posebno u bogoslužju. Božji narod, mnogi o kojima se ne govori, niti piše, jednostavne, ali velike duše pred Bogom, mole i molit će za tebe. To je snaga Crkve, to je činjenica o kojoj treba razmišljati i koja, kao zalog pred Bogom, treba biti ugrađena u život i službu biskupa u njegovom odgovornom darivanju za povjerene mu vjernike, bez zadrške" – napomenuo je kardinal Bozanić. Crkva te poziva i šalje u novu misiju – poručio je kardinal biskupu Križiću, podsjećajući da je po milosti Duha Svetoga pozvan da djeluje kao biskup u punini sakramenta svetoga Reda: „Po tvojoj će službi sam Trojedini Bog, savršena Ljubav, susretati ljude i privlačiti ih k sebi, jer Bog sam dostaje, kako glasi tvoje biskupsko geslo." Kardinal je pred biskupa Križića stavio lik svetog pastira Crkve u hrvatskom narodu blaženog Alojzija Stepinca, koji je na svojoj koži osjetio trnovit put kojim mora stupati katolički biskup. Zaključujući svoju homiliju, kardinal je biskupu Križiću zaželio da ljubi Crkvu koja mu je povjerena, te da djeca i mladi, siromasi i bolesni, osamljeni i stariji, napušteni i poniženi u njemu prepoznaju oca, brata i prijatelja. Nakon kardinalove homilije, uslijedio je obred ređenja. Nastavak euharistijskoga slavlja predvodio je novozaređeni biskup Zdenko Križić.

Poslije popričesne molitve, nakon što je otpjevan himan Tebe Boga hvalimo i nakon što je novozaređeni biskup prošao kroz katedralu i oko nje, blagoslivljajući nazočne, prigodne riječi uputili su predsjednik HBK mons. Puljić, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. Tomislav Šporčić, te apostolski administrator i dosadašnji gospićko-senjski biskup Mile Bogović

"Od srca čestitam na iskazanom povjerenju koje Vam je očitovao papa Franjo u Godini milosrđa, na kraju Godine posvećenog života i 500. obljetnice rođenja prve naučiteljice Crkve, svete Terezije Avilske", rekao je u svojoj čestitki predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić. "Vaše služenje i poslanje usmjereno je u prvom redu prema Gospićko-senjskoj biskupiji i Riječkoj metropoliji. Ali, svetim redom ono je na otajstven način umreženo i u zajedništvo s drugim biskupima i biskupijama našeg naroda, a i šire. Zajedništvo apostolskih nasljednika i djelitelja svetih tajna, naime, nije obično nego sakramentalno. I utkano je u otajstvo biskupske službe. Neka Vam svijest o tom sakramentalnom zajedništvu dadne dostatnu snagu i hrabrost. I imajte na pameti kako je puno onih koji Vas prate svojim molitvama: Od Vašeg časnog i zaslužnog predšasnika mons. Mile Bogovića kojem izričem veliku zahvalnost za sve što je učinio i što će još učiniti, do svećenika, redovnica i redovnika i zauzetih i odanih vjernika laika koji će Vam pomagati u Vašem radu i nastojanju", istaknuo je u čestitki nadbiskup Puljić i poželio novome biskupu blagoslovljeno služenje na tom povijesnom dijelu Like, Gorskog Kotara, Krbave i Primorja.

U ime svećenika, redovnika i redovnica Gospićko-senjske biskupije riječi zahvale biskupu Bogoviću i čestitke novome biskupu Križiću izrekao je generalni vikar mons. mr. Tomislav Šporčić. On se spomenuo utemeljenja biskupije i imenovanja novog biskupa, osvrnuvši se na mnogovrsno i plodonosno djelovanje biskupa Bogovića u 16 godina biskupske službe. Posebno je spomenuo brojne inicijative i poticaje kako na materijalnom tako još više na duhovnome području biskupije. Novome biskupu mons. Šporčić je uime svećenika, redovnika i redovnica izrazio radosnu raspoloživost i prihvaćanje otvorenoga srca, te izrazio molitvu Gospodinu da pod vodstvom novoga biskupa u biskupiji se poveća broja svećenika i osposobi veći broj suradnika laika. Zatim su biskupima Bogoviću i Križiću uručeni simbolični darovi. Katalog tiskovina o Gospićko-senjskoj biskupiji i o prvom biskupu dr. Mili Bogoviću, te Deset godina kroz župna događanja, Gospićko-senjske biskupije, predala je Antonija Jugović. Sliku na drvetu – pirografiju, na kojoj se nalazi Crkva hrvatskih mučenika sa slikom biskupa dr. Mile Bogovića, rad Franje Tržila, dosadašnjem gospićko senjskom biskupu predala je Antonija Marić, članica zbora mladih u Otočcu. Ekonom biskupije mons. Mile Pecić predao je biskupu Bogoviću fotografiju njegova novog prebivališta. Novom biskupu mons. Križiću svećenici Gospićko-senjske biskupije darovali su misnicu i mitru; svezak časopisa "Hrvatska vjernost" predao je dr. Ante Bežen, glavni urednik; svezak Kalendara Crkve hrvatskih mučenika predao je biskupijski kancelar vlč. Marinko Miličević, urednik; Spomenicu Gospićko-Senjske biskupije predao je biskupu Križiću mons. Mile Čančar, katedralni župnik. Novome biskupu je darovan i njegov biskupski grb uklesan u kamenu, rad Dubravka Radmana, a dar je Hrvatske akademije u dijaspori.

Riječi pozdrava i zahvale nazočnima je uputio i prvi gospićko-senjski biskup Mile Bogović. "Bio sam kod porođajnih muka naše biskupije, pomagao teško podizanje na noge, ali se i radovao uspješnom hodu mlade biskupije. Olakotna okolnost je bila što sam znao kamo i s kime idem i što me čeka. Izrastao sam iz ove sredine i živio u njoj", rekao je biskup, izrazivši radost što je biskupija postavljena na noge. Spomenuo je i projekte koje je poticao, posebno gradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini i svoju službu u Komisiji za hrvatski martirologij. Obraćajući se svome nasljedniku rekao je: „Imat ćeš suradnike u kleru koji ima svojih odlika i slabosti, ali u njemu nema nekih podijeljenosti i grupašenja. Osjetio sam da je taj kler otporan na loše inicijative a osjetljiv za dobre. Svi te oni rado prihvaćaju kao svoga biskupa, a u tom kleru ostajem i ja jer si od danas moj biskup i pastir; od danas ćemo svi moliti za biskupa našega Zdenka. Nije svećenicima bilo uvijek sa mnom lako jer sam mnogo tražio a nisam bio u stanju dati im dovoljnu motivaciju. Previše sam bio u knjigama a premalo u njihovom društvu. Kod tebe je jaka odgojna nota, što uvelike olakšava prihvaćanje i vodstvo". Biskup Bogović zahvalio se svima za potporu i suradnju, pozdravivši posebno iseljenu Hrvatsku. Svoje je obraćanje završio stihovima Jovana Jovanovića Zmaja, „Što ja počeh – Ti dovrši", te riječima popa Marka Mesića o živosti Crkve u Lici i važnosti djelovanja za dobro duša na tome području.

U zahvalnom govoru novi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić je rekao: „Vidim se poštovana Crkvo Gospićko-senjska kao osoba koju Gospodin poziva da ide zajedno s vama, s nadom da steknemo veće iskustvo njegove ljubavi, njegova dara nutarnje slobode, ljepotu crkvenosti, bogatstvo svetih otajstava, sklad zajedništva, novost evanđelja. S vama sam jer vi ste smisao moga biskupstva i činiti nam je sve da se po nama dogodi blagoslov za narod ove naše drage biskupije". „Učinit ćemo ono što možemo snagom našeg vjerničkog i sakramentalnog poslanja svi zajedno, vjernički puk Božji, katehistice i katehete, djelatnici Caritasa, osobe Bogu posvećenog života, svećenici – moji dragi najbliži suradnici, da nam se obnove obitelji, da nam se biskupija napuči, da se kolijevke ne prestanu njihati i da nam crkve još više znače u stvaranju našeg sveukupnog zajedništva i učvršćenja našeg bogoljubnog i narodnog identiteta", rekao je mons. Križić. „Trebat će nam očvrsnuti uvjerenje da možemo mnogo toga promijeniti nabolje, da smo na to pozvani i da smo zato poslani. Ovi prelijepi krajevi na kojima se prostire naša biskupija ne smiju biti prostori s kojih se narod iseljava, prostori koji ne nude perspektivu mlađim naraštajima. To treba promijeniti. Oslonimo se jedni na druge, a svi zajedno na Boga koji nas ljubi", potaknuo je novi gospićko-senjski biskup.


Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured