NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Sastanak povjerenika za obiteljski pastoral i sjednica Vijeća HBK za život i obitelj
U temeljnoj točki zajedničkog dijela sjednice obrađeno je pitanja cjelovitog spolnog odgoja u radu s mladima, poglavito u kontekstu priprave za krizmu, te mogućnosti širenja prirodnih metoda planiranja obitelji kako u sklopu bliže priprave za brak tako i u okviru crkvenih bračnih i obiteljskih savjetovališta. Zaključeno je kako u tome svakako valja računati i na pomoć udruga koje se bave tom problematikom.

Sastanak nad/biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji održan je u ponedjeljak, 6. lipnja 2016. pod predsjedanjem dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Povjerenici su izviješteni o prošlim i aktualnim zbivanjima, a osobita pozornost posvećena je vrednovanju Drugog nacionalnog studijskog dana za djelatnike pastorala braka i obitelji održanog 22. i 23. travnja u Osijeku u organizaciji Ureda HBK za život i obitelj te Povjerenstva za pastoral braka i obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, predstavio je rezultate obrade upitnika za vrednovanje. Utvrđeno je kako je studijski dan u gotovo svim svojim sastavnicama izvrsno ocijenjen, a konstruktivne kritike sudionika i voditelja radionica uz opažanja povjerenika bit će uzeti u obzir prilikom organizacije idućeg studijskog dana.

U popodnevnim satima povjerenicima su se pridružili i članovi Vijeća HBK za život i obitelj. U temeljnoj točki zajedničkog dijela sjednice obrađeno je pitanja cjelovitog spolnog odgoja u radu s mladima, poglavito u kontekstu priprave za krizmu, te mogućnosti širenja prirodnih metoda planiranja obitelji kako u sklopu bliže priprave za brak tako i u okviru crkvenih bračnih i obiteljskih savjetovališta. Zaključeno je kako u tome svakako valja računati i na pomoć udruga koje se bave tom problematikom. Nadalje, pristupilo se zajedničkom planiranju iduće pastoralne godine i dogovoru oko termina održavanja sastanaka i sjednica.

Povjerenici i članovi Vijeća dali su svoj završni osvrt na priređeni katehetski materijal za muškarce/očeve. Dogovoreno je da se, uz još neke dopune, materijal uputi u daljnju proceduru kako bi sve bilo spremno za njegovo korištenje u župama od početka pastoralne godine 2016./2017. Također, zaključeno je da se na istom tragu krene u izradu katehetskog materijala za žene/majke koji bi se obrađivao u pastoralnoj godini 2017./2018.

U nastavku, nakon što su upoznati s aktualnim zbivanjima, članovi Vijeća HBK za život i obitelj još su razmotrili mogućnosti i način uključivanja u javne rasprave i savjetovanja vezana uz donošenje pravnih akata koji spadaju u djelokrug rada Vijeća

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured