NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Prvi susret Svjetovnih instituta u Hrvatskoj

U zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, u srijedu, 22.lipnja, održan je prvi  susret članica Svjetovnih instituta koji djeluju u Hrvatskoj. Susretu je prisustvovao dubrovački biskup, mons.Mate Uzinić predsjednik Vijeća  HBK za UPŽ i DAŽ. Bio je to radosni susret žena koje su svoj život posvetile Bogu na specifičan način: one žive evanđeoski poziv „biti u svijetu, ali ne od svijeta." Tu su se prvi put susrele članice pet svjetovnih intituta koji djeluju u Hrvatskoj, od kojih su tri instituta nastala u Hrvatskoj, a dva u Italiji, a njihove članice djeluju u Hrvatskoj. „Mala franjevačka Obitelj" i „Misionarke Kristova kraljevstva" su ženski svjetovni instituti osnovani u Italiji, a danas, osim u Hrvatskoj, djeluju po svem svijetu, dok su „Suradnice Krista kralja", „Obitelj Malih Marija" i „Mala obitelj Bezgrešnog Srca Marijina" „izvorni hrvatski proizvod", izraz hrvatske duše i pobožnosti, te posvemašnje predanosti Bogu nastali u teškim i dramatičnim komunističkim vremenima, a djeluju u Hrvatskoj i onkraj granica Republike Hrvatske.

Susret je bio vrlo srdačan, sav program je bio odrađen u opuštenom ozračju prihvaćanja, razumijevanja i međusobnog obogaćivanja. Bilo je lijepo susresti žene koje smo poznavale iz brojnih crkvenih slavlja bilo u gradovima u kojima živimo, bilo na slavljima jubileja Crkve u Hrvatskoj ili inozemstvu, i  prepoznati se bliskima i po zvanju i po poslanju. Specifičnost pripadnica svih prisutnih zajednica je da djeluju u svijetu ne razlikujući se ni po djelovanju, ni  po odjeći od drugih žena, te po posvemašnjoj diskreciji i ne spominjući da žive svoj posvećeni život kao laikinje, čije je polje evanđeoskog djelovanja – svijet u kojem žive. Sad ih se okupilo pedesetak članica različitih zajednica i životne dobi, a došle su iz svih krajeva Hrvatske. Susret je počeo molitvom Trećeg časa iz Časoslova i pozdravom biskupa mons.Mate Uzinića. Tu su bili i svećenici, duhovni asistenti pojedinog instituta, fra Mario Cifrak iz Zagreba, fra Ivan Miklenić iz Rijeke, o. Petar Sabolić, DI, iz Zagreba i o. Marko Matić, DI iz Zagreba, a poslije podne se pridružio i fra Ljudevit Maračić, franjevac konventualac, dugogodišnji urednik katoličkog mjesečnika „Veritas", prijatelj i dobri poznavatelj karizme osoba posvećenog života u svijetu. Prvo predavanje je bilo „Posvećenje Bogu i svjetovnost", koje je održala jedna od sudionica Susreta, te premijera izvrsnog kratkog video uratka, „Svjetovni instituti u RH" koji je u produkciji „Laudata" snimila novinarka Ana Dagelić. U filmu je svaki institut predstavljen svjedočenjem svojih članica, koje su govorile što im je svrha i kako ju ostvaruju.

Sve su članice isticale važnost osobne molitve, sakramentalnog života, o svrsi svoje zajednice, njezinom poslanju i o načinu formiranja članica za iznimno zahtijevan i odgovoran život posvećen Bogu. Sve zajednice imaju zajednički temelj: prihvaćanje zavjeta čistoće, poslušnosti i siromaštva. Uz to, svaki institut ima svoje  specifičnosti. Bilo je prekrasno shvatiti da otvorenost pojedinca Duhu  Svetom  nijedno dobro ne razgrađuje, nego ih usklađuje i dopunjuje.  Iako su ovdje prisutne zajednice nastajale u različitim mjestima i različitim vremenima, sve ove zajednice imaju zajednički cilj: osobno posvećenje i posvećenje svijeta, jer „kao laici – ali posvećeni, bave se svjetovnim poslovima po zvanju, i ti su poslovi njihovo sredstvo da dožive svoje posvećenje Bogu. Svjetovnost, dakle, uvijek uključuje aktivnu prisutnost u svijetu i prihvaćanje odgovornosti da svijet bude uređen po Bogu i prema Bogu", kako je sv.Ivan Pavao II. napisao u apostolskoj pobudnici „Vita Consecrata" (1996.g) kao kvasac su obogaćenje i mijenjaju svijet iznutra… Kroz za njih svojstvenu sintezu svjetovnosti i posvećenja, oni kane unijeti u društvo nove slike Kristova kraljevstva, nastojeći iznutra preobraziti svijet snagom Blaženstava". U svjetovnim institutima izuzetno je važno izgraditi vlastitu osobnost tako da osoba djeluje u suradnji s Duhom Svetim, u duhu slobode s kojim donosi važne odluke. Važna je inicijativa, kreativnost, mijenjanje sebe i svoje djelovanje u duhu crkvenog nauka, ali je u isto vrijeme potrebno dobro poznavati suvremeni svijet i u toj suvremenosti, svijetu koji joj  je darovan  svaka članica bilo kojeg instituta treba donositi Boga. To znači – u svijetu biti kvasac koji se ne  vidi, ali daje da cijelo tijesto raste, biti sol koje ne treba mnogo, ali daje okus svoj hrani, svom svijetu. Svrha postojanja svjetovnih instituta nije odgovoriti na pitanje: "Što činimo?", nego „Što jesmo".

Tijekom sv.mise, kojom je završen prijepodnevni program, vidjela se i osjetila sva milina i radost onih koji su po Božjem nadahnuću u svijetu neznatni, neprimjetni, neprepoznati, ali su kao miris cvijeća: ne možeš ga uhvatiti i dotaknuti, ali njegova prisutnost i blizina oplemenjuje i tijelo i dušu. Misu je slavio mons. Uzinić u koncelebraciji s fra Marijom Cifrakom, fra Ivanom Miklenićem,  o. Petrom Sabolićem i o. Markom Matićem, a liturgijsko pjevanje bilo je očaravajuće. Duhovne sestre različitih zajednica, iako su se prvi put susrele, pjevale su koralnu misu – jednostavno prekrasno. Da smo ih samo slušali, recimo s kora neke katedrale uz more, vrlo lako bismo ih poistovjetili s klarisama ili benediktima. Bilo je to čašćenje Boga s okusom neba!

U homiliji je biskup Uzinić ponovio ono što je ranije rekao u diskusiji, govoreći o tome gdje je mjesto članica svjetovnih instituta u Crkvi danas. Izabrao je evanđelje po Luki, u kojoj Isus govori o kvascu, o zrnu koje se baca u zemlju. Sjeme gorušičino je najmanje od svih sjemenki, ali – u njemu je princip života, u njemu je život koji može i hoće izrasti u veliko drvo. Kvasac se ne vidi, ali se vidi tijesto, a kvasac koji se vidi – već je pokvaren. Članovi svjetovnih instituta su upravo po toj svjetovnosti, po "bezličnosti" svog vanjskog lika (bez posebne odjeće, bez ikakva javna iskazivanja kao posvećene osobe) zapravo najviše izvršavaju svoje poslanje. „Vaš svjetovni identitet nije u činjenju, nego u življenju" evanđelja. Vi niste u svijetu u ime Crkve, vi ste u svijetu kao građani, kao osobe neprocjenjivog osobnog identiteta koji proizlazi iz svoga profesionalnog života, življenja kršćanskih vrlina. „Uronjene ste u Krista i s njim služite svijetu – i tako ga posvećujete." Zato neki svjetovni instituti u svojim konstitucijama imaju apsolutnu anonimnost, tako da nikome ne govore o svom poslanju.

"Vi niste u sukobu s časnim sestrama, Vi živite svoje služenje u skladu sa svojim konstitucijama i evanđeljem, ali vaše djelovanje je u prvom redu djelovanje u svijetu, tamo gdje svećenik ne može doći ili nije  dobro došao.", pojasnio je biskup Uzinić.

Biskup je podsjetio i na riječi  Pape Franje upućene svjetovnim institutima: „Želim vam da uvijek zadržite tu težnju, da idete dalje, i ne samo dalje, nego dalje i usred, tamo gdje je sve u igri: politika, gospodarstvo, odgoj, obitelj… tamo! Možda ćete biti u napasti da pomislite: „Ma što ja mogu učiniti?". Kada vam dođe ta napast sjetite se da je Isus govorio o sjemenu pšenice! Vaš je život poput sjemena pšenice…, poput kvasca. Činiti sve moguće da Kraljevstvo dođe, raste i bude veliko i da bude zaklon za puno ljudi, kao drvo gorušice" (papa Franjo članovima talijanskih svjetovnih instituta, na audijenciji 10. svibnja 2014.).  Zaključio je pozivom pape Franje svim posvećenim osobama:  „probudite svijet!" „probudite Crkvu!" jer bez toga ni mi ne možemo biti ono što trebamo biti. Zahvalivši svim članicama svjetovnih instituta zato što jesu upravo taj kvasac i zrno gorušice usred svijeta, zaželio je da „iz tog zrna  izraste stablo iz kojega će se moći hraniti ovaj svijet; iz kojega i u kojemu će moći živjeti ovaj svijet ali i Crkva koje ste vi dio zajedno sa ovim svijetom."

Nakon homilije, kao znak obnove saveza s Bogom i jedinstva u poslanju, slijedio je zajednički čin obnove Zavjeta.

Sveta misa je zaista bila vrhunac ovog Susreta. Svaki institut je sudjelovao u ovoj misi: prinošenje darova, molitva vjernika, čitanje biblijskih tekstova. Slijedio je zajednički ručak, gdje su se članice različitih zajednica družile i međusobno upoznavale i  iskustvima obogaćivale.

U poslijepodnevnim satima bilo je predstavljanje pojedinih instituta i njihovih karizmi. Sad se vidjelo koliko je bogatstvo koje Crkva u ovim ženama ima: evanđeoska skrovitost i anonimnost svake pojedine članice danas obogaćuje sva područja društva, djeluju u različitim dijelovima Hrvatske, i u inozemstvu. Zanimljivo je kako su sad došle do izražaja činjenice na koje rijetko nailazimo i u društvenom i u crkvenom tisku: svaka zajednica nastala je suradnjom „biblijski jake žene" proživljenog identiteta svoje ženstvenosti, i svjesne odgovornosti svojoj savjesti, Bogu i Crkvi, te njezinom suradnjom s duhovnikom, s kojim je stvarala zajednicu. Zanimljivo je, također, primijetiti da su to bili redovnici – isusovci i franjevci, koji i sada djeluju kao duhovnici ili duhovni asistenti tih zajednica. Ipak, najljepše je bilo shvatiti kolikom je poniznošću, spremnošću da za svoje zvanje, za Crkvu i Isusa i pretrpe i  mučeništvo, osnivateljice i članice  Bogu po zavjetima predale svoje živote: Svjetovni institut Suradnice Krista Kralja osnovala je Marica Stanković, hrvatska mučenica za vjeru, za koju je počeo postupak beatifikacije. Njen prvi suradnik, s kojim se susrela u Rimu je danas već blaženi  dr.Ivan Merz.

Budući da je ovo bio prvi susret, vrijeme za sve predviđene teme bilo je prekratko, stoga se svi nazočni raduju slijedećem susretu, zahvaljujući mons. Uziniću koji je podržao inicijativu za ostvarenje ovog susreta i bio dionikom naše radosti.

Ana Penić, OMM

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured