NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Susret biskupa Škvorčevića s ministrom Barišićem
Biskup i ministar zajednički su utvrdili da je polazište za razgovor Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture iz 1996. te provedbeni Ugovor, sklopljen 2011. između Hrvatske biskupske konferencije i Vlade Republike Hrvatske.

Požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za odgoj i obrazovanje i član Komisije HBK za odnos s državom, zadužen u tom svojstvu za rješavanje pitanja katoličkog školstva i sakralne kulturne baštine, susreo se 15. ožujka u prostorima Ministarstva znanosti i obrazovanja u Zagrebu s ministrom Pavom Barišićem. U biskupovoj pratnji bio je Ivica Žuljević, predstojnik Ureda Požeške biskupije za katoličke škole, a uz ministra su bili Hrvoje Šlezak, državni tajnik, Momir Karin, pomoćnik ministra, te drugi suradnici. Biskup je ministru predstavio pitanja s obzirom na katoličke škole koja bi u smislu provedbe Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske trebalo rješavati.

Podsjetio je na zaključke sjednice Komisije HBK za odnos s državom i Komisije Vlade Republike Hrvatske za odnos s vjerskim zajednicama, održane 8. veljače ove godine u Zagrebu, prema kojima bi biskup i resorni ministar, mjerodavni za katoličke škole trebali predložiti imena članova za Mješovito povjerenstvo RH i HBK za pitanja katoličkih predškolskih ustanova, škola i visokih učilišta. Povjerenstvo bi donosilo prijedloge rješenja za pojedina pitanja o kojima bi se potom raspravljalo na zajedničkoj sjednici dviju Komisija, čije bi se zaključke upućivalo na potvrdu HBK, odnosno Vlade.

Ministar je predstavio biskupu svoje suradnike i njihovu mjerodavnost te je otvorio raspravu o pitanjima koja mu je biskup i na pisani način uručio. Ponajprije su zajednički utvrdili da je polazište za razgovor Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture iz 1996. te provedbeni Ugovor, sklopljen 2011. između Hrvatske biskupske konferencije i Vlade Republike Hrvatske. Istaknuto je da se radi o provedbi međunarodnog ugovora koji je iznad državnih zakona te da ovu posebnost treba imati na umu pri traženju pojedinih rješenja. Među ostalim je raspravljano o nekim identitetskim pitanjima katoličkih škola u Hrvatskoj, s kojima je povezana izrada njihova kurikuluma, statuta, upisna kvota neovisno o teritorijalnoj mreži škola, pitanje predmeta za državnu maturu, vjeronauk kao obvezni predmet koji se kao takav ne nalazi na propisanom obrascu školskih svjedodžbi, financiranje i vođenje knjigovodstva po propisima neprofitnih organizacija. S obzirom na navedena pitanja podijeljena su neka zaduženja mjerodavnim dužnosnicima Ministarstva koja će biti predmet razgovora u Mješovitom povjerenstvu RH i HBK. Na kraju susreta izraženo je obostrano zadovoljstvo s otvorenim razgovorom, razumijevanjem i spremnošću Ministarstva za rješavanje postojećih problema, navodi se u izvješću objavljenom na mrežnoj stranici Požeške biskupije.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured