NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Priopćenje sa sjednice Komisije HBK i BKBiH za hrvatski martirologij
Novi predsjednik Komisije mons. Jure Bogdan prvi put je vodio sjednicu. Izražena je spremnost da se intenzivno nastavi s popisivanjem žrtava Drugog svjetskog rata i poraća sve dok taj posao ne bude završen. U raspravi je posebno istaknuto, a to je ujedno i preporuka Komisije, da se ekshumacije provode s poštovanjem prema svakom pokojniku te da se uvijek provode pojedinačna pokapanja zemnih ostataka svake pojedine osobe. Time bi se, naime, zaustavila pošast umnažanja žrtava prema političkim i mitomanskim potrebama.

Komisija HBK i BK BiH za hrvatski martirologij održala je 16. sjednicu u prostorijama HBK u Zagrebu 9. svibnja pod predsjedanjem novog predsjednika Komisije vojnog ordinarija Jure Bogdana te uz sudjelovanje bivšeg predsjednika umirovljenoga biskupa Mile Bogovića. Predsjednik se uvodno predstavio i izvijestio prisutne da je dosadašnjim članovima Komisije obnovljen mandat. U međuvremenu je preminuo dugogodišnji član Komisije don Ante Baković. Istaknut je njegov iznimni doprinos u radu Komisije i na prikupljanju građe o žrtvama II. svjetskog rata i poraća.

Na sjednici je predstavljena komunikacija s Ministarstvom branitelja vezano za popis žrtava. Komisija je izrazila otvorenost i potrebu traženja novih putova suradnje s ministarstvom.

Konstatirano je kako je Komisija tijekom proteklih pet godina obavila velik i važan posao te je naglašena potreba i spremnost da se nastavi s radom sve dok se popisivanje žrtava ne dovrši.

Mons. Bogović ponovno je pred Komisijom iznio prijedlog Svehrvatskog groba, s dodatkom Hrvatskoga križnog puta. Pred hrvatskim društvom, istaknuo je, nalazi se obveza prema brojnim žrtvama II. svjetskog rata i poraća čije posmrtne ostatke treba istražiti i ljudski dostojanstveno pokopati. Nažalost, još nije nađeno rješenje kamo s onima za koje se ne može utvrditi identitet i groblje kojemu pripadaju. Za takve je slučajeve predložio da se na Krbavskom polju, podno Crkve hrvatskih mučenika, izgradi Svehrvatski grob, a spomenuta je i mogućnost osnivanja udruge istoga naziva. U raspravi je posebno istaknuto, a to je ujedno i preporuka Komisije, da se ekshumacije provode s poštovanjem prema svakom pokojniku te da se uvijek provode pojedinačna pokapanja zemnih ostataka svake pojedine osobe. Time bi se, naime, zaustavila pošast umnažanja žrtava prema političkim i mitomanskim potrebama.

U drugom dijelu mons. Bogović predložio je da se paralelno radi i na Hrvatskom križnom putu. Svaka nad/biskupija imala bi svoju postaju i križni put za godišnja (i češća) okupljanja i komemoracije. Razgovaralo se i o dosadašnjem glasilu Komisije i Crkve hrvatskih mučenika "Hrvatska vjernost".

U poslijepodnevnom radu nad/biskupijski povjerenici za popis žrtava II. svjetskog rata i poraća predstavili su svoja izvješća. Složili su se da je riječ o važnom poduhvatu te da popisivanje žrtava treba nastaviti i dovršiti. Konstatirano je da svećenici na terenu daju veliki doprinos i da je u tome njihova uloga iznimno važna. Povjerenici su istaknuli i poteškoće oko dobivanja na uvid matičnih knjiga uz zamolbu nadležnima da se potrude kako bi se matice oduzete 1946. vratile Crkvi. Matice izražavaju bitni dio našeg identiteta i nikakve tehničke teškoće ne bi smjele priječiti da se matice vrate tamo gdje su nastale. Posebno je pohvalno da se postupno, uz bilježenje žrtava, traže i tragovi mučeništva, što je najvažnija zadaća Komisije.

Članovima Komisije su predstavljeni statistički podaci o broju žrtava po biskupijama, priopćio je Tiskovni ured HBK.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured