NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Priopćenje Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne Crkve
Predviđeno je da će se posljednji sastanak Komisije održati u Rimu, 12. i 13. srpnja 2017. godine, na kome će se sažeti dosadašnji rad Komisije.

U srijedu, 7. lipnja i četvrtak, 8. lipnja 2017. godine, u Sabornom hramu Kristovog Uskrsnuća u Podgorici, održan je peti sastanak Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne Crkve čija je zadaća zajednički razmotriti ulogu nadbiskupa Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata. Tema sastanka je bila „Nadbiskup i kardinal Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960."

U ime Svete Stolice sastanaku je predsjedao predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti otac Bernard Ardura.

Kao predstavnici Srpske pravoslavne Crkve u radu Komisije sudjelovali su: mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr. Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski dr. Amfilohije, episkop bački dr. Irinej, episkop slavonski Jovan, prof. dr. Darko Tanasković, veleposlanik, stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESCO-u, i za ovu prigodu pozvani stručnjaci, prof. dr. Ljubodrag Dimić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dr. Milan Koljanin, viši stručni suradnik na Institutu za suvremenu povijest u Beogradu, i prof. dr. Radmila Radić, znanstveni savjetnik na Institutu za noviju povijest Srbije u Beogradu.

Kao predstavnici Hrvatske biskupske konferencije u spomenutoj Komisiji sudjelovali su: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski mons. dr. Ratko Perić, kao i dr. Jure Krišto i dr. Mario Jareb, znanstveni savjetnici s Hrvatskog instituta za povijest. Član Komisije biskup požeški dr. Antun Škvorčević bio je opravdano odsutan.

Predviđeno je da će se posljednji sastanak Komisije održati u Rimu, 12. i 13. srpnja 2017. godine, na kome će se sažeti dosadašnji rad Komisije.Podgorica, 8. lipnja 2017.


Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured