NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Zajednička sjednica Vijeća HBK za život i obitelj s povjerenicima
Unapređenja priprave za brak, priprema za Svjetski susret obitelji 2018. u Dublinu kao i za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se 15. i 16. rujna 2018. godine održati u Solinu bile su neke od glavnih tema sjednice.

U četvrtak 8. lipnja 2017. godine u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održana je zajednička sjednica članova Vijeća HBK za život i obitelj s nad/biskupijskim povjerenicima za pastoral braka i obitelji. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, predsjednik Vijeća, pozdravio je sve nazočne i zahvalio na dolasku. Članovima Vijeća čestitao je na produženju mandata, a osobit pozdrav uputio je dvoma novoimenovanim članovima.

Sudionici sjednice su prvo upoznati s izvršenjem zaključaka prethodne sjednice i nekim aktualnostima, a zatim su izviješteni o odvijanju projekta unapređenja priprave za brak. U kratkim crtama predstavljene su im i pastoralne smjernice pojedenih biskupskih konferencija koje je Dikasterij za laike, obitelj i život uzeo kao dobre primjere. Uz predstavnike Vijeća i povjerenika predloženi su i dodatni članovi projektne radne skupine te je dogovoreno da ih se čim prije kontaktira kako bi se uključili u rad i dali svoj doprinos projektu.

Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, i don Roko Glasnović, član Vijeća, koji su od 1. do 3. lipnja kao predstavnici HBK sudjelovali na pripremnoj konferenciji za Svjetski susret obitelji 2018., prenijeli su ključne informacije o tome značajnom događanju koje će se održati u Dublinu, Irska od 21. do 28. kolovoza 2018. godine pod geslom "Evanđelje života – radost za svijet". Istaknuli su vrijednost katehetskog materijala "Amoris: Govorimo o obitelji, budimo obitelj!" koji je priređen u cilju priprave za Susret najavivši da će od 21. kolovoza 2017. biti dostupan na službenoj mrežnoj stranici Susreta (www.worldmeeting2018.ie) kao i zasebnoj mrežnoj stranici (www.amoris.ie). Predstavili su službenu himnu kao i nacrt programa Susreta koji će obuhvatiti pastoralno-teološki kongres s paralelnim programima za djecu i mlade (22. – 24. kolovoza), Festival obitelji (25. kolovoza.) i završno euharistijsko slavlje (26. kolovoza) uz napomenu da se očekuje kako bi na potonja dva događanja trebao sudjelovati i papa Franjo. Nakon što su iznijeli informacije o prijevozu, smještaju i prehrani zaključeno je da se čim prije krene u informiranje vjernika kako bi se utvrdio interes za sudjelovanje na Susretu među obiteljima u Hrvatskoj i među onima koji su već u Irskoj, s ciljem da se na vrijeme poduzmu odgovarajući organizacijski koraci.

U nastavku sjednice usuglašene su neke zajedničke točke plana za iduću pastoralnu godinu 2017./2018. s osobitim naglaskom na pripremu za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se 15. i 16. rujna 2018. godine održati u Solinu. U tome kontekstu sudionicima je predstavljena i radna verzija katehetskog materijala "Izazov majčinstva" komplementarnog s materijalom "Izazov očinstva" koji se obrađuje ove pastoralne godine.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured