NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Pozdrav nadbiskupa Puljića na početku zajedničkog zasjedanja biskupa HBK i BKBIH
Na početku XX. redovitog godišnjeg zajedničko zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, 14. ožujka 2018. u Nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu, pozdrav svim nazočnima uputio je predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Pozdrav nadbiskupa Želimira prenosimo u cijelosti.

1. Uzoriti kardinale Vinko Puljiću, Predsjedniče BK BiH, uzoriti kardinale Josipe Bozaniću, preuzvišeni Apostolski Nuncije u BiH, mons. Luigi Pezzuto, braćo nadbiskupi i biskupi, Generalni tajnici! Dobro je što smo umreženi zajedničkim poslovima i institucijama pa se, evo, redovito godišnje i okupljamo. A povezani smo međusobno i preko naših delegata koji nas zastupaju na odvojenim zasjedanjima naših dviju BK. Uz onu pastoralnu, informativnu i poslovnu dimenziju ovo naše godišnje zborovanje ima nadasve onu pastirsku, ljudsku i duhovnu. Jer, kao dvije crkvene institucije istoga naroda nosimo zajedničku odgovornost, pa nam je lakše kad jedni druge čujemo, te o „zajedničkim radostima i mukama" bratski popričamo. Biskupi su, naime, prije pola stoljeća na Saboru upozorili kako se nalazimo „na pozornici svijeta koji je obilježen radinošću, porazima i pobjedama". Ali, i dodali „kako nema ništa uistinu ljudskoga, a da ne bi našlo odjeka u njihovu srcu" (GS 1).

Kao članovi HBK na ovom našem redovitom godišnjem susretu želimo izraziti svoju vjerničku i ljudsku solidarnost u svim problemima i poteškoćama s kojima se skupa s povjerenim stadom suočavate nakon strašnih ratnih nevolja i stradanja. Naime, još uvijek opustošena sela i župe, razorene crkve i objekti i katoličkih i drugih vjerskih zajednica duboko potresaju naše srce, pa se skupa s vama obraćamo ljudskim i kršćanskim jezikom nositeljima domaćih struktura vlasti i predstavnicima međunarodne zajednice neka učine sve kako bi se ratne rane čim prije zaliječile, a ljudima i narodima u Bosni i Hercegovini ponudilo konkretne razloge nade u ostanak i opstanak u ovoj patnjom i trpljenjem blagoslovljenoj zemlji.

2. Bilo bi nam drago da se u toj pomoći ljudima i narodima izbjegava bilo kakvo nametanje političkoga voluntarizma, jer to je u suprotnosti s temeljnim interesima građana i naroda koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom. A jedino dogovorom i suradnjom njezinih konstitutivnih naroda, utemeljenim na ravnopravnosti na svim razinama političkoga djelovanja, odgojno-obrazovnoga sustava, ekonomskoga napretka i socijalne zaštite moguće je postaviti i ostvariti sigurne temelje budućnosti ove zemlje. Teško nas pogađa i činjenica da je protjerano ili od straha se odselilo toliko žitelja iz BiH; posebice Hrvata kojima kao najmalobrojnijemu konstitutivnom narodu neki već sada namjenjuju status političke manjine. No, veseli nas, dragi pastiri crkava u BiH, što s optimizmom i vjernošću poslanju koje ste primili ne umarate se hrabriti i sokoliti ljude da ostanu na svojim ognjištima, te čuvaju i uljepšavaju svoja rodna mjesta i svoja svetišta.

Uz vas smo i s vama smo u mukotrpnom nastojanju oko njegovanja suradnje i prijateljstva s predstavnicima Srpske pravoslavne Crkve, Islamske vjerske zajednice i svih drugih Crkava i vjerskih zajednica. Posebice smo vam blizu kad se obraćate svojim vjernicima da ostaju ovdje i tu grade domovinu ljudskog i vjerničkoga zajedništvo. U duhu stihova vrloga pjesnika Strahimira Kranjčevića, koji počiva na Koševskom groblju u Sarajevu, a napisao je kako će jednom „kad s dušom po svemiru krene, zaoriti ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene; to moj je, moj je dom!" Domovina, dakle, nije samo zemljopisni prostor, već i onaj svijet naših emocija, druženja i čežnji, poraza, slavlja i uspjeha. Iako ima onih koji misle kako je „domovina ostatak nekog romantičarskog doba", mi sljednici starozavjetnih obećanja i svjedoci uskrsnih zbivanja vjerujemo da domovina ima svoje teološko mjesto u našem hodočasničkom životu.  Na tom putu i hodu pratimo vas, podržavamo i molimo za vas.

3. Netom završeni „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini", koji našom odlukom već dvanaest godina provodimo zaredom, pokazuje da dijelimo s vama sve vaše poraze i uspjehe. Tjedan uzajamne povezanosti diljem naših župnih zajednica, kako u molitvi tako i u konkretnim darovima novčanih priloga za potrebe braće u Bosni i Hercegovini nalazi odjeka u srcima naših vjernika. Iako je ova pomoć samo kap u moru velikih vaših potreba, ona je znak naše bratske solidarnosti i blizine u vašim brigama i strepnjama. I ovaj današnji susret, program i rad ogrnut je istim mislima, molitvama i dobrim željama. Neka Svemogući Gospodar povijesti donese mir, stabilnost i prosperitet ovoj napaćenoj zemlji. S tom nakanom razgovarat ćemo o temama koje su naznačene u programu, a koje je uzoriti kard. Vinko Puljić već spomenuo.

Sinoć smo u Štadlerovoj katedrali spomenuli kako je Petar naših dana, papa Franjo, upravo na jučerašnji dan bio izabran za Papu prije pet godina. On se otada ne umara govoriti o „misijskoj preobrazbi Crkve" i upozoravati na „brojne izazove i iskušenja s kojima se susreću pastoralni djelatnici". Pred izazovima i problemima suvremene kulture, posebice one urbane, Papa Franjo potiče biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, kao i sve Kristove vjernike laike neka svijet promatraju „kontemplativnim očima vjere" i „otkrivaju Boga u kućama, na ulicama i po trgovima" (EG 71). A svima koje obuzima melankolija i umor, on ponavlja: „Ne dopustimo da nam se ukrade misijski zanos (br. 80), radost evangelizacije (br. 83), nada i zajedništvo" (br. 90). A to zajedništvo ostvaruje se i gradi u našim partikularnim crkvama koje su umrežene institucijama naših konferencija u istom narodu kojemu smo poslani služiti u zajedništvu s Papom Franjom, („cum Petro et sub Petro"). I osjećamo odgovornost i obvezu „pružati svojim suvremenicima razloge nade koja je u nama" (1 Pet 3, 15). U tom duhu, dragi Predsjedniče BK BiH, kard. Puljiću, uzoriti kard. Bozaniću, preuzvišeni Apostolski Nuncije u BiH, braćo nadbiskupi i biskupi, Generalni tajnici sve od srca pozdravljam i želim plodno, uspješno i blagoslovljeno zborovanje u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured