NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Zaređen novi hvarski biskup Petar Palić
Dragi svećenici, redovnici i redovnice, dragi vjernici Hvarske biskupije, rasprostranjene na otocima Hvaru, Braču i Visu! Ja sam Petar, vaš brat! Crkva me po papi Franji šalje da od danas budem vaš pastir, otac, brat, prijatelj i pratitelj na životnom putu, rekao je biskup Palić obraćajući se svojoj pastvi. Bogata povijest i duhovni život ove biskupije baština je koju smo primili i koju moramo nastaviti čuvati, prenositi budućim pokoljenjima i na njoj graditi vlastitu budućnost. Kakva će ona biti, ovisi o nama samima, rekao je novi biskup dodajući da živimo u vremenu velikih izazova.

Svečanom ulaznom procesijom hrvatskih nadbiskupa i biskupa od biskupskoga dvora do katedrale Sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru počelo je u ponedjeljak 30. travnja, slavlje biskupskoga ređenja mons. Petra Palića, imenovanoga hvarskoga biskupa. Na slavlje biskupskoga ređenja pristiglo je nekoliko tisuća vjernika koji su u potpunosti ispunili središnji hvarski trg Sv. Stjepana i koji su pratili misu preko video-zida. Među pristiglim vjernicima bilo je više od tisuću porijeklom iz Janjeva koji su pristigli s raznih strana, a ponajviše iz samoga Janjeva te Kistanja i Zagreba, zatim više od sedam stotina vjernika iz Dubrovačke biskupije te brojni vjernici trootočke biskupije pristigli s otoka Hvara, Brača i Visa.

Glavni zareditelj bio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a suzareditelji apostolski upravitelj Hvarske biskupije mons. Slobodan Štambuk i dubrovački biskup Mate Uzinić. U euharistijskom slavlju sudjelovali su i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giuseppe Pinto, apostolski nuncij u Berlinu nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncij nadbiskup Martin Vidović, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, nadbiskupi i metropolite Crkve u Hrvata, đakovačko-osječki Đuro Hranić, riječki Ivan Devčić i splitsko-makarski Marin Barišić. U koncelebraciji su bili i biskupi iz Hrvatske i inozemstva, te brojni dijecezanski, gostujući i redovnički svećenici.

Ređenika su do oltara dopratili mons. Nikola Dučkić, bivši župnik iz ređenikove rodne župe i vlč. Mario Migles, župnik župe Svih Svetih u Sesvetama.

Zazivom Duha Svetoga započeo je liturgijski dio ređenja. Uime prezbitera i Božjega puka Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić, dosadašnji generalni vikar Hvarske biskupije, obratio se nadbiskupu Puljiću s molbom da zaredi svećenika Petra za biskupa mjesne Crkve. Apostolski nuncij u Hrvatskoj Giuseppe Pinto i prvi tajnik apostolske nuncijature mons. Janusz Stanislaw Blachowiak pročitali su zatim apostolski nalog o biskupskome imenovanju. Bulu imenovanja nuncij je potom pokazao narodu, a nadbiskup Puljić uputio je, zatim, prigodnu propovijed.

„Dragi Petre, kad sam početkom ožujka primio obavijest o tvom imenovanju hvarskim biskupom, uputio sam ti čestitku sa željom da svu svoju brigu prepustiš i povjeriš Onome koji sve vodi i svime upravlja. A uhodane trase Tvojih časnih predšasnika Slobodana, Celestina, Fulgencija i drugih, dovoljan su ti smjerokaz na tom putu", istaknuo je nadbiskup Puljić te je zavhalio njegovom predšasniku mons. Slobodanu Štambuku za sve dobro što je učinio na razini ne samo ove trootočke biskupije, već i diljem naše Domovine i šire. Nadbiskup je istaknuo da za svako duhovno zvanje kažemo da spada u područje „otajstva vjere", „dar i otajstvo", te posebno spomenuo svjedočanstvo don Petrova dugogodišnjeg župnika Dučkića koji je novoga biskupa uputio u sjemenište te ga danas dopratio do oltara. Uputivši ređeniku riječi ohrabrenja "ne boj se!", nadbiskup Puljić ga je pozvao da se ne boji svojih slabosti kad Bog zove već da se preda njegovoj Providnosti potpuno i bez pridržaja. „Analizom tekstova u Matejevu evanđelju u kojima Isus govori i opisuje kakvi bi imali biti sluge kojima Gospodin povjerava svoja zaduženja, otkrivamo tri bitne odlike koje bi imale biti sastavnim dijelom ređenikove osobnosti. To je vjernost u upravljanju povjerenim blagom, kao i mudrosti koja ne sudi prema željama i strastima, već se trudi otkrivati istinu i onda kad je neugodna. I treća odlika kojom Isus opisuje vjernoga slugu jest dobrota: „Slugo dobri i vjerni, uđi u veselje gospodara svoga." „Onaj, dakle, na koga se polažu ruke ima biti čovjek Božji, čovjek molitve, vjeran, pobožan, razborit i dobar. A njegova duša ima biti trajno otvorena Bogu jer zna da od njega dolazi svaki dobar dar", sažeo je nadbiskup Puljić.

Nakon propovijedi uslijedilo je obred ređenja. Na završetku misnog slavlja održani su prigodni govori. Prvi govor održao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, potom je u ime svećenika Hvarske biskupije, te redovnika i redovnica novog biskupa pozdravio Toni Plenković, dekan Bračkog dekanata, a Anna Sansović u ime vjernika izrazila je dobrodošlicu novom biskupu. Dosadašnji hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk također se obratio novozaređenom biskupu ohrabrujući ga na početku njegove službe svojim pjesničkim jezikom punim metafora i parafraziranja poznatih stihova. Prvo se obratio Bogu, moleći da ova biskupija ostane vjerna Njemu i njegovim planovima, da se ne izgubi nijedna kockica njene povijesti. „Petre, hajmo loviti ljude!", podsjetio je biskup Štambuk, dodavši kako ljude nije lako uloviti. „Preuzmi hrabro kormilo", potaknuo ga je, nabrojivši otoke Hvarske biskupije. Poželio mu je da se smiri more i da mu bude dobar vjetar, njemu, anđelu otoka Hvara, Brača i Visa. „I ne zaboravi, ti si Petar i neka na toj vjeri počiva vjera naroda našega", poručio je svome nasljedniku biskup Štambuk.

Na kraju novi hvarski biskup Petar Palić uputio je zahvalu svima nazočnima kao i svima koji su ga pratili na njegovu životnome i svećeničkome putu. „Ja sam Petar, Vaš brat po krvi, koja kola u meni od onoga časa kad je Gospodin odlučio pozvati me u život u jednoj prosječnoj janjevačkoj obitelji, koja je čuvala i još uvijek čuva živo sjećanje na svoje korijene od početka 14. stoljeća, one hrvatske i dubrovačke, na vjetrometini povijesnih kosovskih zbivanja. Otkucaji tih janjevačkih srdaca, koja ljube Crkvu, Domovinu i svoj hrvatski narod, još se uvijek čuju i miješaju sa zvukom drugog najstarijeg zvona u Hrvata, koje od 1368. godine do danas neprestano zvoni na zvoniku janjevačke župne crkve sv. Nikole". Zatim je uputio zavalu Bogu za dar života, svećeništva i biskupskoga poslanja, te roditeljima, obitelji, papi Franji na ukazanome povjerenju, braći u biskupstvu i svećeništvu, redovnicima i redovnicama i svem vjerničkome puku, „u čijem sudjelovanju u ovom slavlju ređenja prepoznajem znak podrške meni osobno, ali i ovoj partikularnoj Crkvi u naviještanju Božje Riječi i izgradnji Kraljevstva Božjega".

Posebno je zahvalio zadarskome nadbiskupu Želimiru Puljiću po čijim je rukama primio red đakonata, prezbiterata i biskupski red, dosadašnjemu ordinariju biskupu Mati Uziniću te vjernicima Dubrovačke biskupije – koja ga je „primila, oplemenila, izgradila, otvorila vidike i horizonte i koja će uvijek imati povlašteno mjesto u srcu i molitvama". Napose je zahvalio biskupu Slobodanu Štambuku, poželjevši da mu Gospodin, od kojega dolazi svaki dobar dar, bude nagrada, i neka Vam daruje blagoslovljene i radošću ispunjene umirovljeničke dane. Novi hvarski biskup zahvalio je svima koji su ga pratili molitvama kroz životni i svećenički put, te svim suradnicima u svim službama od Dubrovnika od Zagreba, kao i hodočasnicima iz Janjeva, Kistanja, župa iz zagrebačke Dubrave, Letnice. „Draga braćo i sestre Janjevci i Letničani! Neka nam baština iz koje smo potekli i koju nosimo u svojim srcima i svjedočimo svojim životom, bude trajni poticaj na iskreno i zauzeto življenje evanđeoskih vrednota i vjernosti Bogu, Crkvi i svome narodu", poželio je novi hvarski biskup. Na kraju je zahvalio svima koji su pridonijeli organizaciji slavlja, Odboru predvođenom katedralnim župnikom don Milijem Plenkovićem, kao i medijima, pjevačkim zborovima, poslužiteljima, bratimima, volonterima i redarima, Hrvatskoj policiji i svim vjernicima. „Zahvaljujem svima vama, predstavnicima društveno-političkog, kulturnog i znanstvenog života, na čestitkama i nazočnosti i pozivam vas i potičem da, kloneći se svih podjela, svoj pogled usmjerimo prema budućnosti i odgovornim radom za dobro svih građana i vjernika naše Domovine pridonosimo boljitku društva u kojemu živimo", kazao je novi hvarski biskup.

„Dragi svećenici, redovnici i redovnice, dragi vjernici Hvarske biskupije, rasprostranjene na otocima Hvaru, Braču i Visu! Ja sam Petar, vaš brat! Crkva me po papi Franji šalje da od danas budem vaš pastir, otac, brat, prijatelj i pratitelj na životnom putu, rekao je biskup Palić obraćajući se svojoj pastvi. Bogata povijest i duhovni život ove biskupije baština je koju smo primili i koju moramo nastaviti čuvati, prenositi budućim pokoljenjima i na njoj graditi vlastitu budućnost. Kakva će ona biti, ovisi o nama samima, rekao je novi biskup dodajući da živimo u vremenu velikih izazova. Iskustvo nas uči da često stojimo pred neizvjesnošću svoga poslanja, isto kao što su i apostoli one noći stajali pred neizvjesnošću svoga ribolova. Njihov je cjelonoćni ribolov ostao bezuspješan, srce ispunjeno gorčinom, a ruke prazne, sve do trenutka dok nisu, prepoznavši Gospodina Isusa i potaknuti Njegovom riječju, bacili ponovno mreže. Čin izvan svake ljudske logike, djelo izvan svakog razumskog utemeljenja, rekao je biskup, pozivajući na prepoznavanje Gospodina u uspjesima i neuspjesima, u punini i praznini životnih okolnosti, i da bez straha krenu prema Njemu i dopuste mu da dođe k Nama, svjesni svoje grešnosti, ali i veličine dara njegova praštanja.

S tom sviješću i vjerom da je Uskrsnuli i danas s nama na lađi ove naše Hvarske Crkve, Crkve u našem narodu i sveopće Crkve, pozivam sve, da zagledani u lik naše najvjernije Odvjetnice i Majke, Blažene Djevice Marije, ohrabreni zagovorom sv. Stjepana, pape, Prošpera, Jurja i svih svetica i svetaca, nastavimo služiti ljudima našega vremena, naviještati i živjeti Radosnu vijest spasenja i u licu braće i sestara, osobito malenih i potrebnih, otkrivamo lice samoga Krista. In Verbo autem tuo! Na tvoju Riječ, Gospodine Isuse Kriste, predajemo se tebi i tvome poslanju!
Na Tvoju riječ, jer vjerujemo da si i danas s nama i među nama", zaključio je novi hvarski biskup Petar Palić zahvalnu riječ.

Nakon zahvale novoga biskupa, otpjevana je "Tebe Boga hvalimo" kao zahvala Gospodinu. Uslijedio je svečani blagoslov, a na kraju svečane euharisije biskupskoga ređenja dana je hvala i Domovini pjevanjem "Lijepe naše".

Misu biskupskoga ređenja pjesmom su uzveličali mješoviti katedralni zbor Sv. Cecilije, mješoviti zbor Janjevo iz Zagreba i župni zbor Sv. Cecilije iz Kistanja.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured