NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Škola djece Roma u organizaciji Odbora HBK za pastoral Roma
Škola je održana na otoku Viru. Male sudionike primio je predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, s njima se družio i slavio misu varaždinski biskup Josip Mrzljak, a posjetio ih je i veleposlanik Malteškog reda za Rome dr. Franz Salm-Reifferscheidt.

U organizaciji Odbora HBK za pastoral Roma od 4. do 10. srpnja na otoku Viru održana je škola djece Roma - Romska odgojna zajednica (ROZ). To je specifičan oblik odgojne, vjerske i obrazovne djelatnosti koji se organizira za djecu Rome na području Hrvatske biskupske konferencije. Cilj je Romske odgojne zajednice interkulturalni odgoj i obrazovanje, uz uvažavanje kulturne posebnosti Roma u pastoralnom djelovanju, u funkciji očuvanja nacionalnog identiteta Roma u Hrvatskoj.

Realizaciji škole pridonijeli su profesori pedagogije, hrvatskoga i romskog jezika, povijesti, zemljopisa, psihologije, vjeronauka, razredne nastave, obiteljske medicine, uz asistenciju 12 animatora od kojih osmero animatora Roma, a u školi je sudjelovalo 34 romske djece iz nad/biskupija s područja Hrvatske biskupske konferencije: Đakovačko-osječke, Varaždinske, i Sisačke. Voditeljica programa škole je tajnica Odbora za pastoral Roma HBK s. Karolina Miljak, a pedagoški voditelj i autor programa redoviti profesor na Filozofskom fakultetu dr. Neven Hrvatić.

Djeca su također sudjelovala u radionicama slobodnih aktivnosti po osobnom izboru: likovni, liturgija, ručni radovi, te pod stručnim vodstvom vlč. Ivice Mađera – člana hrvatske svećeničke nogometne reprezentacije – teoretski i praktično upotpunila i svoja nogometna saznanja, a posebno kada su gledali utakmicu Hrvatska-Rusija i zdušno navijali kao jedan. Tijekom održavanja Romske odgojne zajednice djeca su posjetila kulturno-vjerske objekte i solanu u Ninu.

Djecu je primio i predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji je posvijestio brigu Crkve za pastoral romske populacije. Djeca su također posjetila katedralu i ostale kulturne i vjerske znamenitosti Zadra kao i morske orgulje i pozdrav suncu.

Sudionici ROZ-a dvaput su s profesorima sudjelovali i animirali misu u župi sv. Jurja u Viru gdje je djecu s puno srca prihvatio župnik Tihomir Vulin sa svojim župljanima, koji su ih darivali poslasticama.

Pri završetku boravka na Viru djecu je pohodio varaždinski biskup i predsjednik Odbora HBK za pastoral Roma Josip Mrzljak. Biskup je predslavio misu u župnoj crkvi zajedno sa svojim tajnikom vlč. Nikolom Tomaševićem, domaćim župnikom, s vlč. Damirom Slamekom, župnikom župe Orehovica i predsjednikom Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije, i vlč. Dragutinom Goričancem koji je autobusom svoje udruge Job dovezao djecu i cijelo vrijeme održavanja ROZ-a boravio s djecom i organizatorima na Viru: vozio je djecu u gore navedena mjesta, zajedno s vjeroučiteljima Martinom Meštrićem i Stjepanom Mikulićem i pripravio djecu za ispovijed i ispovjedio ih. Nakon mise uslijedio je završni program u kojem su djeca iznosila svoje radove te pjesmom, recitacijama i prozom dočaravala ozračje dana provedenih na Viru.

Biskup Mrzljak dugo se zadržao s djecom u razgovoru, zanimao se za njihove životne situacije i dojmove koje je na njih ostavio boravak na Viru, te svima u završnom programu uputio svoju pastirsku riječ. Zahvalio je svima koji su pridonijeli da se Romska odgojna zajednica održi te da se na taj način i u ljetnom razdoblju djeci ponudi kvalitetna vjerska, obrazovna i odgojna djelatnost koja će obogatiti svakoga koji je u njoj sudjelovao.

Na završnu večer stigao je i dr. Franz Salm-Reifferscheidt, veleposlanik Malteškog reda za Rome na svjetskoj razini, koji s puno ljubavi prati Romsku odgojnu zajednicu, te se tijekom završnoga programa obratio sudionicima i predstavio programe koje realizira Malteški red na prostorima Europe.

Na kraju su sva djeca dobila diplome za sudjelovanje u ROZ-i, a svi oni koji su omogućili održavanje dotične škole zahvalnice i prigodne ručne darove koje su izradila sama djeca.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured