NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Program Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji
Susret pod geslom "Obitelj – izvor života i radosti" održat će se u Splitu i Solinu, 15. i 16. rujna 2018.

TREĆI NACIONALNI SUSRET HRVATSKIH KATOLIČKIH OBITELJI

Split-Solin, rujan 2018.

 

Splitsko-makarska nadbiskupija, u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom te gradovima Splitom i Solinom, domaćin je Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održat u Splitu i Solinu, 15. i 16. rujna 2018. godine, pod geslom

Obitelj – izvor života i radosti.

Uoči samog susreta, već od 10. rujna, organiziran je bogat znanstveni, kulturni, duhovni, humanitarni program.

Središnji događaj susreta, u nedjelju 16. rujna, je svečano euharistijsko slavlje na Gospinoj livadi u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu s početkom u 10 sati. U suslavlju s ostalim biskupima i brojnim svećenicima, misu će predvoditi domaćin, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. Pjevanje predvodi veliki zbor sastavljen od više zborova iz naše Splitsko-makarske nadbiskupije pod vodstvom maestra don Šime Marovića.

Toga dana na istom mjestu u 9 sati je uvodni molitveni program u kojem sudjeluju obitelji splitske metropolije, a pjeva Papa band. Nakon svete mise koju će prenositi Hrvatska radio televizija, na Gospinom otoku organizirano je druženje svih sudionika hranu i koncert duhovne glazbe na kojem će nastupiti Marija Husar Rimac, duhovno glazbeni sastavi Emanuel, Rim, Abba i zbor Mihovil.

Večer uoči glavnog dana susreta

  organiziran je molitveni program. Euharistijsko bdijenje „Hod svjetla" bit će u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu s početkom u 20 sati. Molitvi će predvoditi mons. Barišić, a prigodnu homiliji održati će dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Mate Uzinić. Na mlitveno, bdijenju pjevati će zbor mladih „Krstitelj" s Trstenika.

Prvi dan 3. NSHKO – 10. rujna: Okrugli stol „Izazovi suvremenih obitelji"

Prvog dana 3.NSHKO, u ponedjeljak, 10. rujna 2018., biti održan okrugli stol na temu „Izazovi suvremenih obitelji", u Palači Milesi u Splitu (Trg braće Radić 7) s početkom u 20 sati.

Sudionici okruglog stola su: predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, psihoterapeutkinja dr. Asja Palinić Cvitanović, specijalist za obiteljsko pravo i profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Dubravka Hrabar i doktor moralne telogije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Tonči Matulić. Moderator je prof. dr.sc. Jadranka Garmaz, a događanje će glazbeno na gitari pratiti Petar Čulić.

Uz domaćina, Splitsko-makarsku nadbiskupiju, organizator okruglog stola je i Katolički bogoslovni fakultet u Splitu.

Drugi dan 3. NSHKO – 11. rujna: Predstavljanje zbornika dječjih radova „U zagrljaju moje mame"

Drugog dana 3.NSHKO, u utorak 11. rujna 2018., bit će upriličeno predstavljanje zbornika dječjih radova „U zagrljaju moje mame", u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu (Zrinsko-frankopanska 19) s početkom u 19 sati. Organizator je Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

Svoj doprinos Susretu dali su djeca i mladi, osnovnoškolci i srednjoškolci s područja Splitsko-makarske nadbiskupije. U sklopu dvogodišnje pripreme pod geslom Očinstvo i majčinstvo – dva lica roditeljskog poslanja, sudjelovali su u natječajima literarnih i likovnih radova. Tako je u listopadu 2017. godine objavljen i svečano predstavljen zbornih radova „Na ramenima moga tate", a 11. rujna 2018. bit će predstavljen novi zbornik „U zagrljaju moje mame".

U zajedništvu učenika, roditelja, vjeroučitelja, nastavnika i ravnatelja škola, zbornik će predstaviti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš, profesorica na Umjetničkoj akademiji u Splitu dr. sc. Dunja Pivac i profesorica hrvatskog jezika u OŠ Tučepi Brigita Mravičić. Moderator je vjeroučiteljica Helena Balajić, na cijelu promociju pjesmom će obogatit ženska klapa Neverin.

Tjedan dana prije promocije, u Sjemeništu će biti izložba dječjih likovnih radova koju će prirediti vjeroučiteljica i profesorica likovne umjetnosti u OŠ Kman-Kocunar u Splitu, Vesna Šiklić.

Treći dan 3. NSHKO – 12. rujna: Predstave „Legenda o Miljenku i Dobrili" i za djecu „Ružno pače"

Treći dan Susreta, u srijedu 12. rujna 2018., posvetili smo kulturi. U suradnji s gradom Splitom u splitskom Gradskom kazalištu lutaka za svu djecu izvesti će se predstava "Ružno pače" s početkom u 18 sati. Te večeri na splitskom Sustipanu u 20 sati, u suradnji s gradom Kaštela i njihovom Turističkom zajednicom, bit će upriličena predstava o renesansnoj ljubavnoj priči o hrvatskome Romeu i Juliji - „Legenda o Miljenku i Dobrili." Pod borovima te će nam večeri i zapjevati Radojka Šverko i Iva Ivković Ivanišević.

Četvrti dan 3. NSHKO – 13. rujna: Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom

Četvrti dan Susreta, u četvrtak 13. rujna 2018., u svim župama grada Splita i Solina te čitave Splitsko-makarske nadbiskupije bit će upriličeno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom s početkom u 20 sati. Pozivamo i sve druge župe u Hrvatskoj i dijaspori da se pridruže ovoj molitvi za sve naše obitelji i za plodove Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Pripremljeni tekst za klanjanje može se preuzeti na stranicama Susreta www.susretobitelji.hr.

Peti dan 3. NSHKO - 14. rujna: humanitarni koncert "Obitelji za najmanje"

U sklopu Susreta pokrenuta je i humanitarna akcija "Obitelji za najmanje" za pomoć pri kupnji uređaja – endoskopski stup za operacijske zahvate u novorođenčadi i djece za potrebe Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split.

Dio akcije „Obitelji za najmanje" je veliki humanitarni koncert na splitskoj Rivi u petak, 14. rujna 2018. u 20 sati, uz izravni prijenos na HRT.

Nastupaju: Dražen Zečić, Mate Bulić, Domenica, Giuliano, Mia Dimšić, Dalmatino, Meri Cetinić, Marko Perković Thompson, Zorica Kondža, Tedi Spalato, Petar Dragojević, Pero Panjković, klapa Pasika, klapa Šufit i Papa bend.

Šesti dan 3. NSHKO - 15. rujna: Dječji koncert

Šestog dana 3.NSHKO, u subotu 15. rujna, na splitskoj Rivi radost odrastanja u obitelji posvjedočiti će i najmanji - djeca - i to pjesmom. Na dječjem koncertu u 11 sati nastupiti će dječji zborovi „Mala Terezija" (Split) i „Leopoldice" (Kaštel Novi); djeca iz župa sv. Andrije (Split) i sv. Josipa (Dugi Rat); obitelji Majić, Kosor i Petrušić; obiteljski zbor „Unica harmonia"; Centar za rehabilitaciju „Mir"; KUD „Ante Zaninović".

Istu večer u Solinu na Gospinom Otoku je molitveno bdijenje Hod svjetla s početkom u 20 sati.

16. rujna 2018.

Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

09:00 Početak programa

10:00 Euharistijsko slavlje

12:00 Koncert duhovne glazbe i druženje

 

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured